Octopus Boos Octopus Blij

*In deze blogpost zitten affiliate linkjes. Als je iets bestelt via zo’n link kost het jou niks extra, maar krijg ik mogelijk een kleine vergoeding. Ik beveel uiteraard nooit dingen aan waar ik niet achter sta.

 

Kijk, ik kan dat allemaal leuk zeggen. Dat je het gesprek aan moet gaan. Dat je iets moet aangeven op het moment dat je er woorden aan kunt geven. Niet boos moet blijven rondlopen omdat je partner ‘zou moeten weten dat je boos bent en waarom dan.’ Dat je niet moet beginnen vanuit boosheid, maar iets rustig ter sprake moet brengen. Dat je dat ook kan als je conflictvermijdend bent. Echt waar!

Leuk Minki, maar hoe dan?

Nou, zoveel mensen zoveel methodes. En wat het beste werkt voor jou en jullie moet je uiteindelijk zelf bepalen (al help ik je natuurlijk graag op weg). 

Maar een methode die ik soms aanbeveel voor mensen die het lastig vinden het gesprek te starten, werkt met een knuffeltje bekend van TikTok. Ik maak geen grapje.

Het is een vrolijk octopusje wat je binnenstebuiten kunt keren. Zo zijn het in feite twee octopusjes ineen. Een blije en een boze.

Nu hoor ik je denken, ‘Oké, en hoe gaat een stukje speelgoed mij helpen het gesprek met mijn partner aan te gaan?’ Eigenlijk heel simpel, door als visueel signaal te dienen. Dan hoef jij niet gelijk de juiste woorden te vinden. 

Een voorbeeld. Jij hebt een rotdag. Alles is stom, inclusief je partner. Is dat redelijk? Waarschijnlijk niet. Gaat het effect hebben op hoe je tegen je partner doet? Ik gok dat je geen heilige bent, dus ik denk het wel. Sommige mensen vinden het geen enkele moeite om dan te zeggen:

“Schat, ik heb even een rotdag. Sorry als ik kortaf doe, het heeft niks met jou te maken”

Maar voor sommigen voelt dat op zo’n moment als een onmogelijke opgave. Door overprikkeldheid, omdat emotie nu eenmaal spannend voelt, of wat voor reden dan ook. Wat kun je dan wel doen? Octopusje Boos!

Zet het octopusje op een zichtbare plek en spreek af wat er moet gebeuren als één van twee het octopusje van blij naar boos draait. Hier kun je heel veel verschillende afspraken over maken, die bij jullie situatie passen.

Is het ter kennisgeving dat je in een slechte bui bent en met rust gelaten wil worden? Misschien is Octopusje Boos een teken dat je het graag ergens over wil hebben, maar niet goed weet hoe te beginnen. Of is het juist een signaal dat je iets dwars zit, maar je er nog niet aan toe bent het te bespreken? 

Voor sommigen is het dan weer een fijne manier om een ruzie af te kaderen. Draait één van jullie twee octopusje naar boos? Dan betekent het dat de discussie vanaf nu beschouwd wordt als een ruzie. Gaat octopusje weer naar blij? Dan is de ruzie over en hebben jullie het goed gemaakt.

Natuurlijk is deze methode niet voor iedereen. Maar ‘het gewoon bespreken’ is nu eenmaal niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom ben ik best happy met de komst van deze trend. Kom maar door met die octopusjes!

Uitproberen? Via de affiliate linkjes in deze blogpost kun je er eentje bestellen bij bol.com.