Over mij
Aangenaam! Mijn naam is Minki, oftewel Romanticoach. Ik ben psychologe en Systeemtherapeut in opleiding (NVRG). Toen ik afstudeerde was het werkveld in de GGZ niet waar ik me goed bij voelde. Ik ging een hele andere kant op, toch bleef er iets aan me knagen. In 2020 begon ik daarom met Romanticoach...
Een relatie vraagt onderhoud
Coach? Of therapeut?
Na mijn afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam al psycholoog, weigerde ik een onbetaalde werkervaringsplek te zoeken. Op dat moment betekende dat, dat ik vrijwel geen kans zou maken op een plekje in de benodigde vervolgopleiding. De felbegeerde “GZ-plekken.” Wilde je in de GGZ kunnen werken, dan had je een GZ opleiding nodig. Maar ik wilde helemaal geen GZ-psycholoog worden, ik wilde relatietherapeut worden. Systeemtherapeut heet dat met een vakterm.
Daarbij wilde ik ook helemaal niet in de GGZ werken. Behandelprotocollen, de macht van verzekeraars, diagnoses als heilige huisjes waar niemand tegenaan mocht schoppen, targets van hoeveel cliënten je op een dag moet zien, keihard werkende mensen die wanhopig werden van de begrenzingen van de zorg… het stond me allemaal tegen.
Ik heb jaren lang andere dingen gedaan. Maar waar ik ook terecht kwam, ik werd altijd de persoon die moeilijke gesprekken moest voeren. Zo bleef ik doorleren, doorstuderen. Tot ik om me heen steeds meer relaties vast zag lopen. Vroeg ik dan eens voorzichtig of therapie niet een optie was, dan was de reactie meestal:
‘Zó ernstig is het ook weer niet…’
Blijkbaar was relatietherapie alleen een laatste redmiddel. Bedoeld voor stellen die na 20 jaar huwelijk met hun pen boven de scheidingspapieren zweefden of elkaar dagelijks de huid vol scholden. De drempel was oneindig hoog. Tot mijn verdriet, want ik ben ervan overtuigd dat het voor vrijwel iedereen goed eens een keer in relatietherapie te gaan. Onderhoud, groei en preventie in plaats van repareren als alles stukgevallen is. Je gaat toch ook niet pas naar de tandarts als je tanden uit je mond beginnen te vallen?
Dat moest anders besloot ik. Als relatietherapie dan zo eng is, begin ik wel met relatiecoaching. Daarbij voelde ik me, ondanks een master in de psychologie, helemaal niet gekwalificeerd om mezelf therapeut te gaan noemen. Ik begon met het voorbereiden van relaties op grote levensgebeurtenissen. Samenwonen, trouwen, kinderen krijgen, emigreren. Relatie onderhoud dus.
Langzamerhand ging ik ook steeds meer “zwaarder” werk doen. Relaties met een duidelijk probleem. Bedrog, boosheid, onverschilligheid. Crisis of langzaam uitgedoofd. Soms begeleide ik mensen terug naar elkaar toe, soms begeleide ik ze met op zachte, respectvolle manier uit elkaar gaan. Ondertussen startte ik met de NVRG erkende post-doctorale opleiding tot Systeemtherapeut.
De grens tussen coaching en therapie zijn vaag bij mij. Voor beiden ben je welkom Lichte vragen, zware vragen en alles er tussenin.
Mijn visie op coaching & therapie
Vertrouwen, een veilige omgeving en een persoonlijke aanpak . Dat is waar het voor mij allemaal bij begint. Ik ben ervan overtuigd dat er geen één beste methode bestaat om mensen verder te helpen. Daarom hebben zelfhulpboeken, online cursussen, workshops behandelprotocollen ook hun beperkingen. Hoe nuttig ze ook zijn. Er is maar een beperkte hoeveelheid advies, technieken en tips te delen die echt voor de meeste mensen bruikbaar zijn. Mensen zijn nu eenmaal ontzettend verschillend. Wat jij wil bereiken, wat voor jou werkt en wat jou prettig vindt is uniek. Een “one size fits all” oplossing, zal daarom altijd beperkingen kennen.
Mijn taak is dan ook samen met jou, met jullie, te onderzoeken wat werkt. Wat nodig is. Natuurlijk heb ik standaard methodes waar ik op teruggrijp. Sommige daarvan heb ik zelfs in online cursussen gegoten, om ze laagdrempelig beschikbaar te maken. Maar elk traject bij mij is anders. Omdat al mijn cliënten anders zijn. Werkt iets niet voor je? Feedback gestuurd werken is belangrijk voor me. Ik hoop dat je met me wil delen wat er niet werkt, zodat we het kunnen veranderen.
Onderzoek toont aan dat de connectie met de coach of therapeut één van de belangrijkste indicaties van een succesvol traject is.
Daarom probeer ik je, probeer ik jullie, te leren kennen als mens. Denk ik dat je beter af bent bij iemand anders? Dan zal ik dat altijd met je bespreken. Je comfortabel voelen bij mij is essentieel. Vervolgens onderzoeken we samen wat er goed gaat en wat beter kan. Wat er voor nodig is om vast te houden wat werkt en te veranderen wat je wil veranderen. Met vaardigheden, oefeningen, gesprekken, inzichten, wat er nodig is.
Minki is doortastend, eerlijk en concreet. Dit maakte de het een cadeautje voor onszelf en de relatie.
— Sangita & Rogier —