Je relatie herstellen

‘We willen onze relatie herstellen’ hoor ik vaak als stellen bij mij aankloppen voor een kennismaking. Kan dat? Tsja, dat hangt er vanaf. Want wat bedoel je met een relatie herstellen? 

 

Als stellen bij mij komen is dat regelmatig omdat er iets niet gaat zoals ze zouden willen. ‘We zijn elkaar kwijtgeraakt’ hoor ik vaak. Of ‘we missen onze liefde zoals die was.’ Waarom die liefde dan verdwenen is? Dat kan vele oorzaken hebben. Jullie leven is veranderd, door een nieuwe baan, woonplaats of de komst van een kind. Er is iets gebeurd wat het vertrouwen tussen jullie beschadigd heeft, zoals een affaire of een ander groot geheim wat is uitgekomen. Er is iets heftigs gebeurd in jullie leven, zoals ziekte of verlies, waarna jullie elkaar niet meer terug wisten te vinden. Wat de oorzaak ook is, jullie relatie voelt “stuk.” Aan mij dan de vraag of ik ‘m kan herstellen. Mijn antwoord? Ja en nee. 

 

Kijk, herstellen klinkt als iets terugbrengen naar de oude staat. “De gevel raakte beschadigd en is in oude staat hersteld.” Met een relatie werkt het alleen niet zo. Je gaat nooit terug naar hoe het was. Dat klinkt misschien teleurstellend, maar geloof me:

Je wíl ook niet terug naar hoe het was.

Dat zou heel vreemd zijn. Jullie zijn niet meer dezelfde mensen die jullie waren toen de relatie nog “heel” voelde. Er zijn dingen gebeurd, dingen gezegd die een plekje moeten krijgen. Vaak zijn jullie omstandigheden ook veranderd. Je bent gegroeid en je partner ook. Ik heb geen toverstaf, geen tijdmachine en geen pillen om je geheugen te wissen. Dus terug naar hoe het was? Dat gaat ook mij niet lukken. Gelukkig maar.

Mijn grote voorbeeld Esther Perel, legt in haar boek Mating in Captivity uit dat de meeste van ons in ons volwassen leven een stuk of 3 serieuze relaties of huwelijken hebben. Sommigen, steeds met dezelfde persoon. Zij bevindt zich naar eigen zeggen in haar derde huwelijk met haar echtgenoot. Niet letterlijk, ze zijn nooit gescheiden. Maar hun huwelijk heeft 3 totaal andere relaties gekend. Als een stel bij haar komt omdat één van hen een affaire heeft gehad zegt zij:

‘Your first marriage is over. Would you like to create a second one together?’

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Nee, ik kan jullie relatie niet exact terugbrengen naar hoe die was. Maar mag ik jullie helpen een nieuwe te bouwen? Eentje vol vertrouwen, begrip en liefde. Die past bij de fase van het leven waar jullie je nu in bevinden.

Jullie nieuwe relatie. Dat gun ik je. Daar kan ik jullie bij helpen. 

Benieuwd hoe jullie nieuwe relatie eruit kan zien? Plan een gratis kennismaking, dan kijken we samen vooruit. 

Liever eerst even kennismaken?

Laat hier je gegevens achter en ik neem contact op voor een gratis kennismaking.