Relatietherapie voor LHBTQIA+ relaties
Wanneer je op zoek gaat naar een relatietherapeut, is dat sowieso een spannend proces. Je allebei fijn en veilig voelen bij een therapeut is essentieel en aan de hand van een website moet je maar een beetje gokken of het met iemand gaat klikken. Ook een vrijblijvende kennismaking vinden de meeste mensen al een hele stap. Laat staan als je je ook nog eens af moet vragen of deze therapeut jou en jouw relatie uberhaupt gaat accepteren, omdat je niet hetero bent.
In een hetero relatie kun je er vanuit gaan dan je bij elke therapeut welkom bent, ook in Nederland hebben LHBTQIA+ mensen die luxe niet.
In Nederland zijn we snel geneigd te denken dat acceptatie van LHBTQIA+ers hier ‘niet zo’n issue’ meer is, maar ondertussen zakken we jaarlijks verder op de ranglijst van veilige landen voor de Queer community. Daarbij is uitspreken dat je ergens ‘geen probleem’ mee hebt, nog iets anders dan daadwerkelijke acceptatie. Iemand in een hetero relatie hoeft geen energie te steken in zich afvragen of deze therapeut wel “oke” gaat zijn met diens relatie. Hoeft niet te zoeken naar een lijst van ‘roze therapeuten.’ Dat velen dat nog als nodig zien, zegt wat mij betreft genoeg over hoeveel werk we op dit gebied nog te doen hebben
Het is lastig daar eenduidig antwoord op te geven. Elke relatietherapie is uniek, er zijn geen dingen die per definitie anders zijn in hoe ik werk met een hetero of LHBTQIA+ relatie. De meningen en oordelen over de relatie van familie, vrienden, collega’s en andere naasten spelen vaker een rol bij niet-hetero relaties. Maar er zijn ook genoeg niet-hetero relaties waar dat geen rol speelt en genoeg hetero relaties waar het juist weer wel van invloed is. Ook hebben LHBTQIA+ mensen vaker bewust nagedacht over hoe ze hun relatie vorm willen geven. Omdat ze toch al buiten het standaard plaatje vallen, is het makkelijker bewust na te denken over wat je zelf echt wil. Dat kan het tegelijkertijd ook moeilijker maken daar samen een weg in te vinden. En sommige LHBTQIA+ers willen juist graag zo dicht mogelijk bij het traditionele plaatje blijven. Kortom, in mijn beleving zit er eigenlijk evenveel verschil tussen relatietherapie voor hetero stel A en hetero stel B, als tussen relatietherapie voor hetero stel A en LHBTQIA+ stel B.
Toch kan het fijn zijn een therapeut te vinden die niet alleen accepterend is, maar ook kennis en ervaring heeft in het werken met niet-hetero relaties. Net zoals het fijn kan zijn een therapeut te vinden die iets weet over jouw cultuur, of sommige mensen een specifieke voorkeur hebben voor een therapeut met een bepaald gender. Die voorkeuren zijn heel persoonlijk en het is helemaal aan jou/jullie in hoeverre je dat mee laat wegen in je keuze voor een (relatie)therapeut. Voel je altijd vrij om hier vragen over te stellen aan een beoogd therapeut, voor of tijdens een eerste kennismaking. Uiteindelijk moet jij je fijn en veilig voelen bij wie er tegenover je zit en is het aan jou welke factoren daarop van invloed zijn. Voel het niet goed? Dan ben je niet verplicht dit uitgebreid te beargumenteren. Een simpele ‘ik voelde de klik niet’ zal voor de meeste therapeuten voldoende zijn.
Relatietherapie voor LHBTQIA+ relaties in Haarlem of online?
Ben jij of zijn jullie op dit moment op zoek naar een relatietherapeut in Haarlem of online, die ruime ervaring heeft met LHBTQIA+ relaties? Bij mij zijn alle relatievormen en genderidentiteiten welkom. Ik werk geregeld met niet-hetero relaties en niet-cis mensen, in mijn praktijk in Haarlem of online. De sessies kunnen plaatsvinden in het Nederlands of Engels. Nieuwsgierig? Plan een gratis kennismaking.